Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Η μαριχουάνα μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης


Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας εδώ και αρκετό καιρό έχουν δηλώσει ότι το κάπνισμα μαριχουάνας βοηθά τις επώδυνες μυϊκές τους κράμπες . Μια νέα κλινική δοκιμή δείχνει ότι υπάρχει βάση σ΄ αυτό.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, διαπιστώθηκε ότι σε 30 ασθενείς με ΣΚΠ οι οποίοι παρουσίαζαν μυϊκό σπασμό λίγες μέρες μετά από το κάπνισμα μαριχουάνας αισθάνθηκαν μιας μορφής ανακούφιση.

Αλλά οι ερευνητές απευθύνουν μια σημαντική προειδοποίηση, πως δεν είναι σαφές ότι τα μειονεκτήματα από το κάπνισμα είναι τέτοια ώστε να αξίζει τον κόπο.

Μερικοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας χρησιμοποιούν ήδη ιατρική μαριχουάνα για τη θεραπεία ορισμένων δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως αυτό της οδυνηρής σύσπασης των μυών στα πόδια ή τα χέρια .

Υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό : Το σώμα παράγει φυσικά κανναβινοειδή, την ομάδα των χημικών ουσιών που βρέθηκαν στη μαριχουάνα. Και μελέτες έχουν δείξει ότι οι υποδοχείς κανναβινοειδών στα κύτταρά μας, βοηθούν στη ρύθμιση της «σπαστικότητας» των μυών.

Αλλά οι αποδείξεις ότι το κάπνισμα βοηθάει πραγματικά έρχονται ανεπίσημα.

«Έχουμε ακούσει από τους ασθενείς ότι η μαριχουάνα βοηθά στη σπαστικότητα, αλλά νομίζω ότι πολλοί μας σκέφτονται," Είναι πιθανόν ακριβώς η χρήση της να σε κάνει να νιώθεις καλά» δήλωσε η Δρ Corey-Bloom, επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης.

«Νομίζω ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι ναι, (η μαριχουάνα) μπορεί να βοηθήσει με τη σπαστικότητα, αλλά με κάποιο κόστος," δήλωσε η Corey-Bloom, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο.

Το κόστος, όπως διαπίστωσε η ομάδα της , είναι ότι το κάπνισμα προκαλεί κόπωση και ζάλη σε ορισμένους χρήστες και γενικά επιβραδύνει τις νοητικές ικανότητες των ατόμων αμέσως μετά.

Αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, είπε η Δρ Corey-Bloom .

Περίπου 400.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, μια χρόνια νόσο στην οποία το προστατευτικό περίβλημα γύρω από τις νευρικές ίνες αρχίζει να καταστρέφεται.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην καναδική Medical Association Journal, συμμετείχαν 30 ασθενείς με ΣΚΠ με σπαστικότητα των μυών, στους οποίους η συνήθης φαρμακευτική αγωγή είχε αποτύχει να βελτιώσει την κατάστασή τους.

Η ομάδα της Corey-Bloom χρησιμοποίησε εκτός από τη μαριχουάνα και ανάλογο σκεύασμα placebo χωρίς όμως το δραστικό συστατικό της γνωστό ως THC. Κάθε ασθενής κάπνισε μαριχουάνα μία φορά την ημέρα για τρεις ημέρες και το τσιγάρο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε το εικονικό φάρμακο μία φορά την ημέρα σε τρεις διαφορετικές ημέρες. Πριν και μετά από κάθε θεραπεία, ένας ανεξάρτητος εκτιμητής εκτίμησε τη μυϊκή σπαστικότητα των ασθενών ».

Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο βαθμός της σπαστικότητας μειώθηκα κατά μέσο όρο τρία σημεία - περίπου 30 τοις εκατό - σε 24βάθμια κλίμακα, όταν οι ασθενείς κάπνιζαν μαριχουάνα, αλλά δεν άλλαξε σε όσους κάπνιζαν το εικονικό φάρμακο.

"Η σπαστικότητα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, και τα σημερινά φάρμακα δεν λειτουργούν κατ 'ανάγκην στον καθένα,» είπε ο Nicholas LaRocca, αντιπρόεδρος του healthcare delivery and policy research at the National MS Society, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Ο LaRocca επεσήμανε την πιθανότητα για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από το μακροχρόνιο κάπνισμα μαριχουάνας .

Ωστόσο, LaRocca είπε, οι ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα με βάση κανναβινοειδή για την ΣΚΠ. Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, είπε ο LaRocca , επειδή τα φάρμακα μπορεί να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα οφέλη των συγκεκριμένων ενώσεων κάνναβης, χωρίς τις παρενέργειες που συνδέονται με το κάπνισμα του φυτού.

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» είπε η Corey-Bloom στο Reuters Health.

Προς το παρόν, ο LaRocca συνιστά οι άνθρωποι με σπαστικότητα των μυών να επισκεφτούν ένα γιατρό με εμπειρία στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Επιπλέον για μερικούς ανθρώπους, μια αλλαγή στη δόση φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει.

Reuters Health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου