Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ: ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ


Γιώργη Οικονομόπουλου, Ιατρού

Οι ζωντανοί οργανισμοί στην μακρόχρονη εξέλιξη τους, ανέπτυξαν μέσα τους ουσίες, που θα τους έκαναν ικανούς να προστατεύονται, να θεραπεύονται και να νιώθουν ευχαρίστηση. Αυτές οι ουσίες –που πρωτοεμφανίζονται πριν 700 εκατομμύρια χρόνια, τις ονομάζουμε «Ενδοκανναβινοειδή». Αναπτύχθηκαν δηλαδή, στα περισσότερα ζωντανά όντα, ουσίες που ρυθμίζουν την εισαγωγή, την μεταφορά, τον μεταβολισμό και την αποθήκευση των θρεπτικών τους στοιχείων, την προστασία ζωτικών τους οργάνων (όπως καρδίας και νευρικού συστήματος) από τις διαταραχές και όλου του σώματος από τις φλεγμονές και τους όγκους.

Αυτές οι ουσίες, τα Ενδοκανναβινοειδή στον άνθρωπο, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν τους μυϊκούς σπασμούς και τους πόνους, μειώνουν την ναυτία και τους εμέτους, δρουν κατευναστικά στην κατάθλιψη και το άγχος και προκαλούν ευφορία.

Ονομάστηκαν Ενδοκανναβινοειδή, σε αναλογία με τα Φυτοκανναβινοειδή – τα δραστικά στοιχεία του φυτού Cannabis Sativa και Indica)- που ξεκλειδώνουν τις ίδιες κλειδαριές – υποδοχείς στο ανθρώπινο σώμα… παντού! Στον εγκέφαλο, στον νωτιαίο μυελό, στους πνεύμονες, στα νεφρά, στην καρδιά, στο μάτι, στη σπλήνα… παντού, εκτός από τον Προμήκη, που είναι τα κέντρα της αναπνοής και της κυκλοφορίας. Για αυτό και δεν υπάρχουν θάνατοι από κάνναβη.

Τα φυτά Cannabis Sativa και Indica περιέχουν ουσίες (τα Φύτοκανναβινοειδή) που έχουν ίδια αποτελέσματα στον άνθρωπο, όπως και τα δικά του Ενδοκανναβινοειδή. Τα Φ/κανναβινοειδή (κυρίως Δ9 THC και CBD) αυξάνουν την επίδραση των Ε/κανναβινοειδών (Ανανταμίδη και 2-AG) αφενός μιμούμενα την δράση τους και αφετέρου εμποδίζοντας την καταστροφή τους.


Ο σημαντικός ρόλος των ECS (Ένδοκανναβινοειδών) στην διατήρηση της υγείας φάνηκε όταν διέκοψαν την λειτουργία τους στον άνθρωπο, μπλοκάροντας τους υποδοχείς (π.χ. με το ανορεξιογόνο Rimonobant) και είχαμε επιθετικότητα, κατάθλιψη, άγχος και 5 αυτοκτονίες. Σε ποντίκια είχαμε μειωμένη δραστηριότητα, αυξημένη ευαισθησία στον πόνο και αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας από όγκους (πολύποδες). Αντίθετα, σε ποντίκια με καρκίνο που χορήγησαν THC(τετραυδροκανναβινόλη) το 25-30 %θεραπεύτηκε και το υπόλοιπο έζησε πολύ περισσότερο του συνήθως.

Η ρυθμιστική επίδραση των κανναβινοειδών (Ένδο και Φύτο) στην ανάπτυξη και καταστροφή των όγκων, εξηγεί και την εντυπωσιακή θεραπευτική επίδραση την κάνναβης και των Φυτοκανναβινοειδών(TCH και CBD) όπως βεβαιώνεται από κλινικές διαπιστώσεις και εργαστηριακά ευρήματα στους καρκίνους: δέρματος, εγκεφάλου, μαστών, προστάτη, πνευμόνων και λευχαιμίας. Και όχι μόνο! Απλά ο καρκίνος είναι μια εντυπωσιακή περίπτωση από ένα πλήθος άλλων διαταραχών που αντιμετωπίζονται θεραπευτικά και ανακουφιστικά με την κάνναβη: ναυτία και έμετοι, ανορεξία και κακουχία, άλγη, αϋπνία, κατάθλιψη, βρογχικό άσθμα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, νόσος πάρκισον, σπαστηκότητα μυών, γλαύκωμα (τύφλωση), άγχος, διπολικές διαταραχές (μανιοκατάθλιψη) και τελευταία… ψυχώσεις. Η CBD βρέθηκε να δρα κατευναστικά ή να αποκλείει ψυχωτικά συμπτώματα (Transnational Psychiatry 2012 n.2). Αναρωτιόμαστε τελικά αν υπάρχει κάποια διαταραχή που δεν θεραπεύεται με την κάνναβη!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θεραπεία με κάνναβη δεν σημαίνει απαραίτητα «μαστούρα» ή ψυχοτρόπα επίδραση. H CBD, ένα σημαντικά θεραπευτικό κανναβινοειδές δεν είναι ψυχοτρόπο και βρίσκεται σε αυξημένη περιεκτικότητα στο λάδι που βγαίνει από την Sativa (κλωστική Κάνναβη) για επαλείψεις ή κατάποση. Στις περιπτώσεις καπνιστής χρήσης προτείνεται η αβλαβής μέθοδος του vaporizing.

Οι απίστευτες θεραπευτικές δυνατότητες των κανναβινοειδών δεν σημαίνει ότι τα κάνουν πανάκια αλλά απλά ένα αποτελεσματικό φάρμακο και ανακουφιστικό για πολλές διαταραχές, που δεν αντιμετωπίζονται με τα συμβατικά φάρμακα. Μετά την απαγόρευση της θεραπευτικής χρήσης της Κάνναβης (τέλος δεκαετίας του ’30) ο ιατρικός κόσμος αντέδρασε για την στέρηση ενός φαρμάκου που όπως έγραφε το «Μέγα Λεξικό της Ιατρικής» του 1929 «είναι το καλύτερο καταπραϋντικό για πόνους, ημικρανίες, νευραλγίες, νευρώσεις και σπασμούς».

Το 1942 το αμερικάνικο περιοδικό της Ψυχιατρικής έγραφε: “Η παρατεταμένη χρήση της Μαριχουάνας δεν οδηγεί σε φυσικό, νοητικό ή ηθικό εκφυλισμό, ούτε παρατηρήσαμε μια διαρκή δηλητηριώδη επίδραση από τη συνεχή χρήση της. Αντίθετα, η Κάνναβη, τα παράγωγα της και τα συνθετικά της ανάλογα, έχουν δυνητικά αξιοσημείωτες θεραπευτικές εφαρμογές που δικαιούνται έρευνας” ( American Journal of Psychiatry, September 1942)

Το 1944 η έκθεση της επιτροπής επιστημόνων του δήμου Νέας Υόρκης (έκθεση La Guardia) κατέληγε ότι «η χρήση της δεν συνδέεται με εγκληματική, αντικοινωνική και επιθετική συμπεριφορά και δεν εμφανίζει εξάρτηση.» (The Marijuana problem in the city of New York, 1944)

To 1976 ο Robert Randall έγινε ο πρώτος αμερικάνος πολίτης που πήρε νόμιμα Κάνναβη για την θεραπεία του γλαυκώματος του.

Το 1985 το THC κυκλοφόρησε φαρμακευτικά με το όνομα Marinol με συνταγογράφηση για τους εμέτους χημειοθεραπείας και περίπου 100.000 δόσεις συνταγογραφήθηκαν μόνο το ’89 στις Η.Π.Α.

Το 1988 ο δικαστής Fr. Young που η ίδια η δίωξη ναρκωτικών (DEA) είχε ορίσει ως εποπτεύοντα τις εκθέσεις για τη μαριχουάνα (!) είπε: «Η Κάνναβη στη φυσική της μορφή είναι μια από τις ασφαλέστερες θεραπευτικά δρώσες ουσίες, που είναι γνωστές στον άνθρωπο. ( In the matter of Marijuana Rescheduling / September 1988, doc. 86-22 U.S. Department of Justice)

To 1991 το περιοδικό κλινικής ογκολογίας δημοσίευσε εργασία στην οποία το 44% των ογκολόγων είχαν ήδη συστήσει στους ασθενείς τους Μαριχουάνα για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και το 54% υποστήριξε την νόμιμη συνταγογράφηση. (Doblin et al; Marijuana as Antiemetic Medicine/ J. clin. oncol . 9 , 1314- 1319 – 1991).

Το 1992 η πρώην υπουργός υγείας των Η.Π.Α. Joselyn Elders τάχθηκε υπέρ της νόμιμης θεραπευτικής Κάνναβης.

Το 1993 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μαριχουάνα το απαγορευμένο γιατρικό» των Grinspoon και Bakalar, που επιβεβαίωσε επιτακτικά τις θεραπευτικές επιδράσεις της κάνναβης, μέσα από πολλές συγκινητικές περιγραφές ασθενών. Το ίδιο έτος 90 Έλληνες ιατροί, ζητήσαμε την απόσυρση της Κάνναβης από το νόμο ναρκωτικών και την αξιοποίηση των ιατρικών της εφαρμογών. (Ελευθεροτυπία, 16-12-1993).

Το 1997 το «Ιατρικό περιοδικό της Νέας Αγγλίας» ζητάει την νόμιμη συνταγογράφηση της Κάνναβης, που είχε διακοπεί τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας ότι «χιλιάδες ασθενείς με AIDS και άλλες ασθένειες, έχουν βρει ανακούφιση από τα δυσβάστακτα συμπτώματα τους με χρήση Κάνναβης». (New England Journal of Medicine, 30 June 1997

To 1997, επίσης, ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος χαρακτήρισε την Κάνναβη «αξιοσημείωτα ασφαλές φάρμακο» και ζήτησε την συνταγογράφηση της «για τις διαταραχές που δεν αντιμετωπίζονται με τα συνήθη φάρμακα» (Independent on Sunday, 16-11-1997).

To 1998 ο Ιατρικός Σύλλογος του Βερολίνου διαβεβαίωσε ότι «η Κάνναβη από ιατρικής απόψεως είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ» και ζήτησε την νομιμοποίηση της. (Ελευθεροτυπία 26-2-1998).

Το ίδιο έτος η έκθεση της βουλής των λόρδων στην Μεγάλη Βρετανία γράφει ότι « η Κάνναβη σχεδόν σίγουρα έχει ευεργετικές ιατρικές εφαρμογές, ειδικά στους επώδυνους μυϊκούς σπασμούς και άλλα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας καθώς και σε άλλες μορφές πόνου» (Cannabis : the Scientific and Medical Evidence, ed. United Kingdom, the house of Lords/ Nov. 1998).

Ποίοι είναι τότε αυτοί που στέκονται αντίπαλοι στην θεραπευτική χρήση και στην νομιμοποίηση του φυτού;

Μα φυσικά πρώτες οι φαρμακευτικές εταιρίες, που μην μπορώντας να πατεντάρουν την Κάνναβη για μονοπώλιο, αν είναι νόμιμη θα ανταγωνίζεται τα δικά τους αναποτελεσματικά φάρμακα! Ακολουθούν οι εταιρίες Αλκοόλ, Πετρελαιοειδών, Νάιλον, Χάρτου από ξύλευση δασών, οι υπηρεσίες Δίωξης και Φυλακών και μαζί τους όλα τα πολιτικά και διοικητικά πρόσωπα που ζουν από την διαφθορά του τεράστιου παράνομου κεφαλαίου.

Όλοι τους, επιδιώκουν να παρουσιάσουν την Κάνναβη (και το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, ελέγχοντας τα ΜΜΕ) σαν δηλητήριο για τη νεολαία, σαν «το χορτάρι δολοφόνος», που πρέπει να παραμείνει στην κόλαση της παρανομίας.

Όμως η αλήθεια για το χορτάρι, που «μας χαλαρώνει, μας κάνει να τρώμε, να κοιμόμαστε, να ξεχνάμε, και μας προστατεύει», φαίνεται όλο και περισσότερο, διότι όπως λένε: Omnia Vincit Veritas : Πάντα νικάει η Αλήθεια!

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κανναβινοειδών Φαρμάκων (International Association for Cannabinoid Medicines) Dr. William Notcutt θα μας δώσει με λεπτομέρειες τις τελευταίες εξελίξεις στην θεραπευτική κάνναβη.
dependent-world.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου