Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ασθενείς βρίσκουν την Κάνναβη πιο αποτελεσματική από τα φαρμακευτικά σκευάσματα Κάνναβης



Ίσως για τους ασθενείς είναι καλύτερη η χρήση Κάνναβης παρά η χρήση των φαρμακευτικών της παραγώγων, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ερευνητές από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία εξέτασαν 953 ασθενείς από 31 χώρες σχετικά με τις εμπειρίες τους με διαφορετικές μορφές της φαρμακευτικής Κάνναβης.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Psychoactive Drugs, δείχνουν ότι οι ασθενείς είναι συνολικά περισσότερο ικανοποιημένοι με τη φυσική Κάνναβη. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα φάνηκαν
αποτελεσματικότερα μόνο σε 1 από 9 κατηγορίες, η οποία ήταν "η ευκολία παρασκευής και λήψης του φαρμάκου".

"Σε γενικές γραμμές, τα φυτικά μη φαρμακευτικά CBMs (φάρμακα βασισμένα στα κανναβινοειδή) έλαβαν, από τους συμμετέχοντες, υψηλότερη βαθμολογία από τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν κανναβινοειδή".

Η μελέτη αυτή μπορεί να είναι ανεπιθύμητη είδηση για τις εταιρείες που κατασκευάζουν φαρμακευτικά προϊόντα βασισμένα στην Κάνναβη, όπως τα Marinol και Sativex.

Παρά το γεγονός ότι γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή από τους επαγγελματίες της υγείας, οι ασθενείς φαίνεται να βρίσκουν τη φυσική Κάνναβη ανώτερη όταν πρόκειται για την απαιτούμενη δόση, την έναρξη
και τη διάρκεια των επιπτώσεων και, ίσως το πιο σημαντικό, το προφίλ των παρενεργειών.

"Εκτός από την ανάγκη να τυποποιηθούν τέτοια προϊόντα και να ελέγχεται η ποιότητα, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι συνολικά υπάρχει ικανοποίηση με παρασκευάσματα από ολόκληρο το φυτό, που είναι προσιτά και μπορούν να χορηγηθούν εισπνεόμενα ή σε μορφή βάμματος".

Από τις διάφορες μεθόδους λήψη Κάνναβης, η ατμοποίηση αναφέρθηκε να έχει τις λιγότερες παρενέργειες, ακολουθούμενη από τη μορφή ροφήματος και καπνίσματος. Οι ασθενείς αναφέρουν επίσης ότι τους κόστισε περισσότερο η αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων Κάνναβης από ότι της ίδιας της Κάνναβης.

Οι ερευνητές, που συμπεριέλαβαν μόνο απαντήσεις από ασθενείς που είχαν δοκιμάσει τουλάχιστον δύο διαφορετικές μορφές της φαρμακευτικής Κάνναβης, προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα έχουν περιορισμούς.

Για παράδειγμα, τα σπιτικά παρασκευάσματα Κάνναβης επιτρέπουν περισσότερη παραμετροποίηση από τα τυποποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα, πράγμα που μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία του ασθενούς.

Ακόμη, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν "μια ευρεία εικόνα" της τρέχουσας εμπειρίας των ασθενών με το φάρμακο της Κάνναβης και μπορεί να είναι χρήσιμα για "περαιτέρω ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών αγωγών με βάση μόνο την Κάνναβη και τα κανναβινοειδή".

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το International Assocation for Cannabinoid Medicine (IACM) και το Bedrocan BV.

άρθρο: LeafScience.com (Νοε. 2013)

μετάφραση: Βασιλιάς της Μοναξιάς

πηγή: http://www.leafscience.com/2013/11/04/patients-find-cannabis-effective-cannabis-pharmaceuticals/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου