Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Πως η Κάνναβη βοηθά στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος



Πολλοί βρίσκουν την Κάνναβη χρήσιμη για την αντιμετώπιση του στρες και του άγχους, και η έρευνα, για να το εξηγήσει, εστιάζει στην επίδρασή της στον εγκέφαλο.

Όπως δημοσιεύτηκε στο Trends in Pharmacological Sciences, μια ομάδα ειδικών από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι και το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, συνόψισε την τρέχουσα έρευνα για την Κάνναβη και το άγχος.

Όπως αποδεικνύεται, παρά την ευρεία γκάμα των επιδράσεων της Κάνναβης, η ανακούφιση από το άγχος και το στρες συμβαίνει να είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος λόγος για τη χρήση της.

"Η Κάνναβη και τα παράγωγά της έχουν βαθιές επιπτώσεις σε μια ευρεία ποικιλία των συμπεριφορικών και νευρικών λειτουργιών, που κυμαίνονται από τη διατροφή και το μεταβολισμό μέχρι τον πόνο και τη γνωστική
λειτουργία. Ωστόσο, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πιο κοινή αναφορά για τους λόγους της χρήσης της Κάνναβης βασίζεται στην ικανότητά της να μειώνει τα συναισθήματα του στρες, της έντασης
και του άγχους".

Μελέτες σχετικές με το THC δείχνουν, επίσης, ότι "μπορεί να μειώσει το άγχος σε ασθενείς με διαταραχές άγχους", συνεχίζουν οι συγγραφείς. Από την άλλη πλευρά, μια πολύ μεγάλη δόση μπορεί να έχει το αντίθετο
αποτέλεσμα σε ορισμένα άτομα.

Αλλά, ενώ η Κάνναβη έχει από καιρό θεωρηθεί ως αποτελεσματική για την ανακούφιση από το άγχος, η πρόσφατη έρευνα έχει επικεντρωθεί στην νευρολογική δραστηριότητα που είναι υπεύθυνη για το αποτέλεσμα αυτό. Αυτό που οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον είναι ότι η Κάνναβη δρα σε ένα σύστημα του εγκεφάλου που ονομάζεται Ενδοκανναβινοειδές Σύστήμα.

Είναι ενδιαφέρον το ότι οι συγγραφείς παραθέτουν επίσης αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι αγχώδεις διαταραχές θα μπορούσαν να οφείλονται σε ανωμαλίες αυτού του βιολογικού συστήματος.

"Η ανακάλυψη του συστήματος ECB (Ενδοκανναβινοειδούς) αύξησε την πιθανότητα τα Ενδοκανναβινοειδή να είναι σημαντικοί ρυθμιστές του άγχους, και να μπορούν να συμβάλουν στις ατομικές διαφορές, στην ιδιοσυγκρασία του άγχους και τον κίνδυνο για αγχώδεις διαταραχές".

Μεταξύ των διαφόρων λειτουργιών του, το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα πιστεύεται ότι ρυθμίζει με φυσικό τρόπο το άγχος και τα επίπεδά του. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την απελευθέρωση των χημικών ουσιών
που ανήκουν στην ίδια κατηγορία χημικών ουσιών που βρέθηκαν στην Κάνναβη.

Αν και οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πάνω από 60 διαφορετικά Κανναβινοειδή στο φυτό της Κάνναβης, το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της, η THC (τετραϋδροκανναβινόλη), είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με ένα από τα πρώτα Ενδοκανναβινοειδή που ανακαλύφθηκαν στον άνθρωπο, την ανανδαμίδη.

Ενεργώντας στα ίδια μονοπάτια του εγκεφάλου, και τα δύο φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία του στρες και του άγχους. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από υπερβολικό άγχος βρίσκουν ανακούφιση στην Κάνναβη, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν "αυτο-ίαση".

"Σημαντικός αριθμός ανθρώπων μπορούν να αυτοθεραπευτούν με την Κάνναβη, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το υπερβολικό άγχος".

Αλλά το εάν η Κάνναβη είναι ο καλύτερος τρόπος στόχευσης του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος είναι ακόμα προς συζήτηση.

Στην πραγματικότητα, οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης υποστηρίζουν ότι η πρόληψη της κατάρρευσης της ανανδαμίδης και η αύξηση των επιπέδων της στον εγκέφαλο, μπορεί να είναι μια καλύτερη εναλλακτική θεραπεία, λόγω των "ανεπιθύμητων επιδράσεων της Κάνναβης". Ωστόσο, χωρίς κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου που μπορεί να το κάνει αυτό, μπορεί να χρειαστεί καιρός μέχρι μια τέτοια εναλλακτική λύση να είναι διαθέσιμη.

άρθρο: Leaf Science

μετάφραση: Βασιλιάς της Μοναξιάς

πηγή: http://www.leafscience.com/2013/12/23/marijuana-helps-relieve-stress-anxiety-neuroscience/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου