Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ



Έχει υπάρξει πλήθος αντιφατικών πληροφοριών σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ της σχιζοφρένειας και της Κάνναβης. Μια αμφιλεγόμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο υποδεικνύει ότι το κάπνισμα της Κάνναβης μπορεί να επιδεινώσει μια γενετική προδιάθεση που κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη σχιζοφρένεια, αλλά πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι το φυτό μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους σχιζοφρενείς ασθενείς.

Με την ελπίδα να διευρύνει τις γνώσεις μας πάνω σ' αυτή τη σχέση, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ (Ηνωμένο Βασίλειο) δημοσίευσε το άρθρο "Η επίπτωση της χρήσης Κάνναβης στην κλινική έκβαση σε πρόσφατη εκδήλωση ψύχωσης", στο Schizophrenia Bulletin τον περασμένο μήνα. Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι η Κάνναβη δεν επιδεινώνει την εμπειρία της σχιζοφρένειας και αυτό μπορεί όντως να βοηθήσει.

Τι είναι η σχιζοφρένεια;

Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια ψυχολογική διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 1% του αμερικανικού πληθυσμού. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της κατάστασης συχνά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: θετικά συμπτώματα και αρνητικά συμπτώματα.

Τα θετικά συμπτώματα είναι εκείνα που δεν βιώνονται από το γενικό
πληθυσμό ΚΑΙ Τα κοινά τους παραδείγματα περιλαμβάνουν παραισθήσεις και ψύχωση.

Τα αρνητικά συμπτώματα, από την άλλη πλευρά, είναι βλάβες των τυπικών λειτουργιών. Είναι συνήθως πιο δύσκολο να θεραπευτούν από τα θετικά συμπτώματα από συμπεριφορική άποψη. Μερικά παραδείγματα των αρνητικών συμπτωμάτων περιλαμβάνουν την έλλειψη συναισθημάτων και ανικανότητα βίωσης απόλαυσης (ανηδονία).

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη σχιζοφρένεια και οι υπάρχουσες θεραπείες αφορούν κυρίως στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Πολλές από τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μια σειρά από παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ευαισθησίας στο φως, των επιληπτικών κρίσεων και του ελλείμματος προσοχής.

Εξαιτίας αυτού, οι ερευνητές έχουν ψάξει για ένα είδος θεραπείας με
λιγότερο δραστικό προφίλ παρενεργειών. Μια βραζιλιάνικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology προσδιόρισε ότι η CBD (κανναβιδιόλη), θα μπορούσε να προσφέρει το είδος της βελτίωσης στην αισθητηριακή διαλογή (την ικανότητα του εγκεφάλου να αποκλείει περιττές πληροφορίες), που είναι αναγκαία για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας.

Βρετανοί ερευνητές ερευνούν Κάνναβη και Σχιζοφρένεια

Με επικεφαλής την Δρ Christine Barrowclough, η βρετανική ερευνητική ομάδα έθεσε ως στόχο να εξετάσει πώς η Κάνναβη επηρεάζει την έκβαση της κλινικής θεραπείας της σχιζοφρένειας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρθηκαν για το αν, αλλάζοντας το σχήμα κατανάλωσης των ασθενών, επηρεάζονταν τα ψυχωτικά και λειτουργικά τους συμπτώματα, η λειτουργικότητα και το ενδεχόμενο ψυχωτικής υποτροπής.

Η ερευνητική ομάδα της Δρ Barrowclough συγκέντρωσε ένα δείγμα 110 ανθρώπων στις αρχές της ψύχωσης, με συνυπάρχουσα διάγνωση της κατάχρησης ή της εξάρτησης από Κάνναβη (σύμφωνα με το DSM). Η μελέτη απαρτίστηκε από επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της κατάχρησης ουσιών σε τέσσερα διαφορετικά χρονικά σημεία (αρχική, 4,5 εβδομάδες, 9 εβδομάδες, 18 εβδομάδες) και τυχαία μοντέλα τομής για να προσδιοριστούν: α) τα αποτελέσματα μιας δόσης Κάνναβης στις μετέπειτα κλινικές εκβάσεις και β) αν οι αλλαγές σε μια δόση Κάνναβης συνδέονται με αλλαγές της κλινικής έκβασης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, "Δεν υπήρξε καμία ένδειξη συγκεκριμένου συσχετισμού μεταξύ της χρήσης Κάνναβης και των θετικών συμπτωμάτων, των αρνητικών συμπτωμάτων, της υποτροπής ή της εισαγωγής στο νοσοκομείο".

Ωστόσο, η Δρ Barrowclough λέει ότι μεγαλύτερες δόσεις Κάνναβης σχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η μείωση της ποσότητας της Κάνναβης που καταναλώθηκε οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μεταβολή στα επίπεδα του άγχους, αλλά η κατάθλιψη παρέμεινε ανεπηρέαστη. Η γνωστική λειτουργία παρουσίασε βελτίωση όταν η δόση-πρόσληψη της Κάνναβης μειώθηκε επίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που κατανάλωσαν Κάνναβη έδειξαν βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας συνολικά. "Η χρήση Κάνναβης σχετίστηκε με τη βελτίωση της εν γένει λειτουργίας, ένα εύρημα που ήταν επίσης εμφανές σε προηγούμενη μελέτη μας με ένα δείγμα ασθενών με μεγαλύτερο ιστορικό".

Εν κατακλείδι, η ερευνητική ομάδα της Δρ Barrowclough προσδιόρισε ότι μικρότερες δόσεις Κάνναβης "μπορεί να συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση του άγχους και της γνωστικής λειτουργίας σε σχιζοφρενείς ασθενείς, αλλά όχι άλλων ειδικών συμπτωμάτων". Ζητούν τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας προκειμένου να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση αυτού του "κλινικά σημαντικού πεδίου μελέτης".


άρθρο: Drake Dorm (4/8/2014)

μετάφραση: Βασιλιάς της Μοναξιάς

το αυθεντικό άρθρο εδώ: http://www.medicaljane.com/2014/08/04/british-study-small-doses-of-cannabis-may-help-treat-schizophrenia/?utm_source=mantis&utm_medium=recommend&utm_campaign=mantis#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου