Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Η Κάνναβη είναι η πιο δημοφιλής και μη θανατηφόρα ουσία στον κόσμο



Η Κάνναβη είναι η πιο δημοφιλής παράνομη ουσία, χωρίς να συμβάλλει στον αριθμό των θανάτων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια χρήση ναρκωτικών και διαπιστώθηκε ότι ο εθισμός σε δημοφιλή παυσίπονα όπως το Vicodin, το Oxyconton και η κωδεΐνη ήταν υπεύθυνος για το θάνατο των περισσοτέρων ανθρώπων.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Lancet, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παυσίπονα που πωλούνται στη μαύρη αγορά ήταν υπεύθυνα για τους μισούς περίπου από τους 78.000 εκτιμώμενους  θανάτους που προκλήθηκαν από την τοξικομανία το 2010.

Η Κάνναβη δεν εκτιμήθηκε να προκάλεσε θανάτους. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση Κάνναβης θα μπορούσε να έχει "μια πολύ μικρή συμβολή στην επιβάρυνση ασθενειών" βασισμένη σε προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι η χρήση της Κάνναβης "πιθανώς επισπεύδει τη σχιζοφρένεια σε ευπαθή άτομα".

Και παρά το γεγονός ότι είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία, η Κάνναβη δεν εντοπίστημε ως σημαντική αιτία της τοξικομανίας.

Παρά το γεγονός ότι η Κάνναβη είναι μακράν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία σε παγκόσμιο επίπεδο, η εξάρτηση από Κάνναβη ήταν χαμηλότερη από εκείνη για τις αμφεταμίνες και τα οπιοειδή.

Περίπου 163 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν Κάνναβη το 2006, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Theo Vos, καθηγητής στο Institute for Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Associated Press ότι αν και η μελέτη στηρίχτηκε κυρίως σε στατιστικά μοντέλα που βασίζονται σε εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το συνολικό μήνυμα ήταν αρκετά σαφές.

Ακόμη και αν δεν είναι πολύ σταθερά τα δεδομένα, μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι υπάρχουν προβλήματα ναρκωτικών στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παράνομη χρήση ναρκωτικών είναι ένας "σημαντικός παράγοντας" της επιβάρυνσης των ασθενειών παγκοσμίως, έχοντας μεγαλύτερο αντίκτυπο από ότι πολλές ψυχικές διαταραχές και "μεγαλύτερο από όλες τις μητρικές συνθήκες μαζί".

Ο Vos πρόσθεσε επίσης ότι οι θάνατοι από ναρκωτικά ήταν περισσότεροι στις χώρες με αυστηρές πολιτικές ελέγχου των ναρκωτικών σε σύγκριση με τις χώρες που βασίζονται σε στρατηγικές μείωσης της βλάβης, όπως οι κλινικές μεθαδόνης και τα προγράμματα ανταλλαγής βελονών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από την εκτύπωση και έλαβε χρηματοδότηση από το Australian National Health and Medical Research Council (NHMRC) και το ίδρυμα Bill & Melinda Gates

άρθρο: LeafScience.com (3/10/2013)

μετάφραση: Βασιλιάς της Μοναξιάς

πηγή: http://www.leafscience.com/2013/10/03/study-marijuana-popular-least-deadly-drug-worldwide/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου