Σάββατο 25 Απριλίου 2015

THC & καρδιακή προσβολή



Μικρές ποσότητες τετραϋδροκανναβινόλης προστατεύουν από το έμφραγμα

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο Ερευνών Felsenstein στο Ισραήλ προσφέρει κάποια νέα στοιχεία για τη φαρμακευτική αξία της Κάνναβης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biochemical Pharmacology, πραγματοποιήθηκε για να προσδιοριστεί η επίδραση μικρών ποσοτήτων τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στην προστασία της καρδιάς. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα χρησιμοποιώντας ποντίκια.

Όπως λοιπόν δηλώνει το ισραηλινό ερευνητικό κέντρο Felsenstein, "Μια εξαιρετικά χαμηλή δόση της THC πριν από την ισχαιμία (ανεπαρκής ροή του αίματος) είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία που μειώνει την ισχαιμική ζημιά του μυοκαρδίου (έμφραγμα)".

Οι ερευνητές χορήγησαν μικρές ποσότητες THC (4 φορές λιγότερο από την μεθυστική ποσότητα) σε ποντίκια, πριν την προσομοίωση καρδιακής προσβολής μέσω του περιορισμού της ροής του αίματός τους.

Η THC χορηγήθηκε σε τρία διαφορετικά χρονοδιαγράμματα: 2 ώρες πριν, 48 ώρες πριν, και 3 εβδομάδες πριν από τη συνεχή θεραπεία.

Για να εκτιμηθεί η επίδραση της THC σ' αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σειρά από κοινά σημεία ή/και υπολειπόμενες επιδράσεις των καρδιακών προσβολών. Σε κάθε πρόγραμμα χορήγησης THC η μελέτη ανέφερε βελτίωση σε κάθε μια από τις κατηγορίες.

Η τετραϋδροκανναβινόλη έχει το πάνω χέρι στις καρδιακές βλάβες

Η Κλασματική Βράχυνση είναι μια αναλογία που χρησιμοποιείται για την αντικειμενική αξιολόγηση των επίπεδων της απόδοσης του καρδιακού κόλπου. Παρατηρώντας αυτή τη σχέση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με THC οδήγησε σε αύξηση 4,7%.

Η τροπονίνη Τ είναι μία ρυθμιστική πρωτεΐνη που βρίσκεται στον καρδιακό μυ, και που διαρρέει στην κυκλοφορία του αίματος, σε περίπτωση καρδιαγγειακής βλάβης. Μεγάλες ποσότητες απ' αυτήν στο αίμα χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάγνωση καρδιακών προσβολών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με THC μείωσε την ποσότητα της τροπονίνης Τ κατά μέσο όρο 4 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο.

Η περιοχή των νεκρών ιστών που δημιουργείται από την ανεπαρκή ροή του αίματος μειώθηκε κατά 6% μετά από τη θεραπεία με THC.

Σε περιπτώσεις όπου το αίμα δεν είναι σε θέση να φτάσει σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να δημιουργηθεί ένα έμφραγμα. Αυτή είναι μια περιοχή στην οποία ο ιστός πεθαίνει, εξ αιτίας μιας διαδικασίας που ονομάζεται νέκρωση. Οι ερευνητές μέτρησαν το μέγεθος αυτών των εμφραγμάτων και βρέθηκε ότι μειώθηκε κατά 6% μετά από αγωγή με THC.

Η Καλύτερη υγεία της καρδιάς αναμφίβολα οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η παραπάνω μελέτη δηλώνει ότι μια εξαιρετικά χαμηλή δόση της THC μπορεί να είναι ευεργετική κατά την προετοιμασία για την καρδιακή χειρουργική επέμβαση. Θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά που υπέστη ο ασθενής και, ενδεχομένως, να βοηθήσει και στην ανάρρωση.

άρθρο: Drake Dorm (22/7/2013)

μετάφραση: Βασιλιάς της Μοναξιάς

πηγή: http://www.medicaljane.com/2013/07/22/thc-is-beneficial-for-brain-heart-health/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου