Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ



Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Κάνναβη κάνει τους χρήστες της να αισθάνονται καλά. Αλλά τι υπάρχει πίσω από την ευφορία και τι συμβαίνε ισε όσους καπνίζουν συχνά;

Όπως αποδεικνύεται, η Κάνναβη προκαλεί τον εγκέφαλο να απελευθερώσει μια χημική ουσία γνωστή ως ντοπαμίνη. Αυτή η χημική ουσία παίζει ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες, και πράγματι συνδέεται με την Κάνναβη με περισσότερους τρόπους από όσους μπορείτε να σκεφτείτε.

Τι είναι η ντοπαμίνη;

Η ντοπαμίνη είναι μια από τις πολλές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που βοηθούν στη ρύθμιση της δραστηριότητάς του. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι γνωστές ως νευροδιαβιβαστές. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι νευροδιαβιβαστές λειτουργούν για τη μετάδοση σημάτων κατά μήκος των κυττάρων του εγκεφάλου, επίσης γνωστοί ως νευρώνες.

Αλλά η ντοπαμίνη είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός νευροδιαβιβαστής. Συχνά αποκαλείται το χημικό "νιώθω καλά", διότι είναι άμεσα υπεύθυνη για τα συναισθήματα της ευχαρίστησης και της ανταμοιβής. Οι νευρώνες της ντοπαμίνης είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται επικλινής πυρήνας, το οποίο μερικές φορές αναφέρεται ως το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Πολλές βιολογικές λειτουργίες σχετίζονται με τα μονοπάτια ανταμοιβής του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης, της προσοχής, της μάθησης, του ύπνου, του σεξ, της κίνησης και της διάθεσης.

Αυξάνει η Κάνναβη την ντοπαμίνη;

Ναι! Όλα τα φάρμακα που παίρνουν οι άνθρωποι για ψυχαγωγικούς σκοπούς δρουν για να αυξήσουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης, και η έρευνα δείχνει ότι η Κάνναβη δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ακριβώς όπως και με την καφεΐνη, το αλκοόλ, τον καπνό και την κοκαΐνη, η χρήση της Κάνναβης συνδέεται με την απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Η προσωρινή αύξηση στα επίπεδα της ντοπαμίνης είναι υπεύθυνη για την ευφορία που νιώθουν οι χρήστες της Κάνναβης και άλλων ουσιών.

Πώς λειτουργεί

Ενώ η Κάνναβη είναι παρόμοια με άλλα φάρμακα, όταν πρόκειται για την αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης, ο τρόπος που λειτουργεί είναι κάτι το μοναδικό.

Οι χημικές ουσίες της Κάνναβης, που ονομάζονται κανναβινοειδή, αυξάνουν έμμεσα την ντοπαμίνη αναστέλλοντας τη δράση ενός άλλου νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται GABA. Η φυσιολογική δράση του GABA είναι η άμβλύνση της ποσότητας της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται στον επικλινή πυρήνα. Ωστόσο, όταν ο GABA μπλοκάρεται από τις ενώσεις της Κάνναβης, όπως η THC, το αποτέλεσμα είναι η αύξηση στην ποσότητα της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται. Είναι ενδιαφέρον το ότι δεν είναι μόνο τα χημικά της Κάνναβης που έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Ο GABA αναστέλλεται φυσιολογικά από άλλα κανναβινοειδή που παράγονται από τον ίδιο τον εγκέφαλο. Η δράση των φυσικών κανναβινοειδών, γνωστών ως ενδοκανναβινοειδή, πιστεύεται ότι παίζει ουσιαστικό ρόλο στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης στις καθημερινές λειτουργίες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 επιβεβαίωσε το γεγονός, δείχνοντας ότι ποντίκια που γεννήθηκαν χωρίς υποδοχείς κανναβινοειδών έτρεξαν 20 έως 30% λιγότερο συχνά στις ρόδες άσκησής τους από τα υγιή ποντίκια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύστημα κανναβινοειδών μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της απελευθέρωσης της ντοπαμίνης κατά τη διάρκεια της άσκησης, και πιθανόν επίσης και άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με την ανταμοιβή. Με άλλα λόγια, χωρίς τη δραστηριότητα του κανναβινοειδούς συστήματος του σώματος, καταστέλλεται η απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Μακροπρόθεσμες Επιπτώσεις

Δεδομένου ότι η Κάνναβη αλλάζει προσωρινά τα επίπεδα της ντοπαμίνης, πολλοί αναρωτιούνται αν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Μια μελέτη του 2012 έθεσε ως στόχο να το διερευνήσει αυτό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αντίθετα από τους χρήστες άλλων κοινών φαρμάκων, οι χρήστες Κάνναβης συχνά δεν πάσχουν από μόνιμες αλλαγές στα επίπεδα της ντοπαμίνης.

Από την άλλη πλευρά, οι μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα της ντοπαμίνης μπορεί να επηρεαστούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της Κάνναβης. Οι χρήστες μπορεί να βιώσουν μια περίοδο υπαναχώρησης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα επίπεδα της ντοπαμίνης θα πέσουν κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 διαπίστωσε επίσης ότι οι χρήστες Κάνναβης μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης από ότι το μέσο άτομο. Μια εξήγηση για αυτό είναι η υπόθεση "αυτοθεραπεία", η οποία περιγράφει την τάση των ατόμων που πάσχουν από διαταραχές της ντοπαμίνης, όπως τα άτομα με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), να χρησιμοποιούν ουσίες που αυξάνουν την ντοπαμίνη.

Πράγματι, μερικές μελέτες δείχνουν ότι η Κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.


άρθρο: LeafScience.com (10/5/2014)

μετάφραση: Βασιλιάς της Μοναξιάς

το αυθεντικό άρθρο εδώ: http://www.leafscience.com/2014/05/10/marijuana-dopamine-science/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου