Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Τα κανναβινοειδή θεραπεύουν τις σοβαρές πνευμονοπάθειες



Νέα έρευνα δείχνει ότι οι χημικές ουσίες της Κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές μορφές της ασθένειας των πνευμόνων.

Η οξεία πνευμονική βλάβη, γνωστή επίσης ως Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από οξείς τραυματισμούς ή μολύνσεις του πνεύμονα.

Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS One, ερευνητές από τη Βραζιλία και τη Γερμανία κατάφεραν να προστατεύσουν ποντίκια από οξεία πνευμονική βλάβη, αυξάνοντας τα επίπεδα ενός από τα ενδοκανναβινοειδή του σώματος, του 2-AG (2-αραχιδονοϋλογλυκερόλη).

"Το συμπέρασμα ήταν ότι η αναστολή MAGL, και κατά συνέπεια η αύξηση των επιπέδων της 2-AG, παρήγαγε αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα σε ένα μοντέλο ποντικού με προκληθείσα ALI (οξεία βλάβη του πνεύμονα), με LPS (λιποπολυσακχαρίτη), ένα εύρημα που θεωρήθηκε αποτέλεσμα της ενεργοποίησης των CB1 και CB2 υποδοχέων".

Όπως τα κανναβινοειδή που βρέθηκαν στην Κάνναβη, έτσι και η 2-AG δρα σε συγκεκριμένες οδούς στο σώμα, που ονομάζονται υποδοχείς κανναβινοειδών (CB1 και CB2). Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή συγκέντρωση αυτών των υποδοχέων.

Με την ενεργοποίηση των υποδοχέων κανναβινοειδών, οι επιστήμονες κατάφεραν επίσης να ελέγξουν την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενός βασικού παράγοντα σε ένα ευρύ φάσμα φλεγμονωδών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της οξείας πνευμονικής βλάβης.

Από τη στιγμή που τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ταξιδεύουν μέσω του ρεύματος του αίματος, η θεραπεία με κανναβινοειδή θα μπορούσε να χορηγηθεί χωρίς κάπνισμα και να εξακολουθήσει να έχει αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τα πειράματα χρησιμοποιώντας μια χημική ουσία που ονομάζεται JZL184, η οποία επιβραδύνει την κατάρρευση του 2-AG του σώματος.

Ενώ τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ανθρώπους, η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η στόχευση των κανναβινοειδών οδών του σώματος θα μπορούσε να είναι "ένα χρήσιμο θεραπευτικό μέσο για τη θεραπεία των φλεγμονωδών παθήσεων του πνεύμονα".

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από Fundacao de Amparo a Pesquisa do Estado de Sao Paulo (FAPESP) και Cnselho Nacional de Desenvolvimento Cientifico e Tecnologico (CNPq)

άρθρο: LeafScience (21/11/2013)

μετάφραση: Βασιλιάς της Μοναξιάς

πηγή: http://www.leafscience.com/2013/11/21/study-cannabinoids-offer-treatment-severe-lung-disease/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου